Onderhoud aan de trialmotor.
Als je lang wil genieten van jouw kostbare trialmotor, en wie wil dat niet, dan moet je onderhoud plegen. En dat geldt ook als je niet voor onaangename verrassingen wilt komen te staan tijdens een trialwedstrijd, verrassingen welke te wijten zijn aan geen of slecht onderhoud.
Dus aan de slag!
Schoonmaken.
Weet wat je doet met de stoomcleaner! Met dat apparaat spuit je heel gemakkelijk alle vuil van de motor maar ook kun je afdichtringen en lagers beschadigen. Richt het ding in elk geval niet op wiellagers, balhoofdlagers, het monoveersysteem, swingarm en trommelrem(als die laatste er nog op zitten).
Met de waterslang is het verwijderen van het vuil ook heel goed mogelijk.
Nee, niet een paar dagen laten aandrogen maar meteen na de wedstrijd schoonmaken.
Na zo’n spuitbeurt moet je de motor starten en even warm draaien om o.a. te voorkomen dat vocht de tijd krijgt om in de ontsteking door te dringen. En de trommelremmen even droogremmen.
Dan moet er nog gepoetst worden. Het voordeel van dit poetsen is dat je de hele motor naloopt en zo loszittende moeren, scheurtjes in het spatbord, een olie lek bij je schijfrem of (bijna)versleten remblokken tijdig ontdekt.
Het voorwiel.
Haal het wiel uit de voorvork.
Controleer de velg op deuken en scheurtjes en let op loszittende spaken. Bij controle van de band let je op scheurtjes maar ook op spijkers of steentjes welke een lek kunnen veroorzaken.
Controleer de remblokjes en let op of deze gemakkelijk kunnen schuiven in de remklauw.
Is de rem schijf niet beschadigd en nog recht?
Bij een trommelrem verwijder je het vocht en vuil uit de trommel en maak je de groeven in de remschoenen schoon. Ook kun je nu de bewegende delen smeren.
Kijk ook naar de wiellagers, zijn ze nog goed?
De voorvork.
Controleer of ze nog goed in- en uitveert. Let op olielekkage bij de afdichtringen(keerringen). Zorg dat de poten schoon en niet beschadigd zijn, dan kan minder snel een lekkage ontstaan.
Ga je de vork olie vervangen kijk dan in het instruktieboekje voor type en hoeveelheid. Of vraag het aan jouw dealer.
Kabels en leidingen.
Controleer of de kabels nergens achter blijven haken als je het stuur van maximaal links naar maximaal rechts draait. Dit geldt ook voor de remleiding van de voorrem en de leiding voor de koppeling. Bekijk dit ook tijdens het maximaal inveren van de voorvork.
Controleer op slijtplekken veroorzaakt doordat de kabel of leiding ergens langs heeft geschuurd.
Controleer de remleidingen op lekkage.
Smeer de kabels. Hiervoor zijn diverse handige apparaatjes in de handel. Maar het kan ook door van dik papier een trechter rond de kabel te vormen, stevig aan de kabel vast teplakken en dit dan vol te gieten met olie. De volgende dag is deze olie dan in de kabel getrokken.
Het achterwiel.
Haal het wiel uit de achtervork.
Controleer de velg op deuken en scheurtjes en let op loszittende spaken. Bij controle van de band let je op scheurtjes maar ook op spijkers of steentjes welke een lek kunnen veroorzaken.
Controleer de remblokjes en let op of deze gemakkelijk kunnen schuiven in de remklauw.
Is de remschijf niet beschadigd en nog recht?
Bij een trommelrem verwijder je het vocht en vuil uit de trommel en maak je de groeven in de remschoenen schoon. Ook kun je nu de bewegende delen smeren. Alleen de bewegende delen, niet de remschoenen!
Kijk ook naar de wiellagers, zijn ze nog goed?
De ketting maken we eerst schoon met een staalborstel. Dan is het grove vuil er af. Daarna gaat ze in een bad met mengsmering en wordt ze uitvoerig gereinigd. Ze wordt gekookt in speciaal kettingvet. Daarna laat je ze uitdruppen.
Voor het onderhouden van de ketting zijn vele smeermiddelen verkrijgbaar zodat je nadat het grove vuil verwijderd is de ketting met zo’n smeermiddel kunt inspuiten inplaats van het tijdrovende koken.
De achtervork
Controleer de lagering van de achtervork.
De achtervering
Controleer de schokbreker(s) op olielekkage.
Controleer op speling in ophanging van de mono/stereo schokbreker(s).
Het luchtfilter.
Het luchtfilter kun je reinigen in benzine of met speciale filterreiniger. Daarna goed laten drogen.
Tenslotte wordt het ingeolied met filterolie.
Reinig ook het luchtfilterhuis aan de binnenkant.
De bougie.
Voordat je deze uit de cilinderkop draait ben er dan zeker van dat er rond de bougie geen vuil zit. Dit zou namelijk, heel vervelend, in de cilinder terecht kunnen komen.
Reinig de elektroden met een staalborstel en stel de elektroden afstand opnieuw af. Zie hiervoor
de informatie van de bougie fabrikant of het instruktie boekje van jouw motor.
Opmerking.
Het bovenstaande is niet zaligmakend en waarschijnlijk ook niet compleet. We hebben geprobeerd enkel richtlijnen aan te geven. Doe er je voordeel mee!
En…… we hebben even in een boekje van Trial Professor Toon(anno 1984)gekeken..